På HELA psykoterapimottagning arbetar vi med systemisk terapi, en terapiform som fokuserar på människan i sitt sammanhang – det vill säga i sitt nätverk av relationer.
Relationer organiseras på olika sätt och människor intar olika roller i förhållande till varandra. I dessa relationella system påverkar människor varandra ömsesidigt, vilket leder till mönster i hur vi kommunicerar och beter oss mot varandra.
Hur problem uppstår i relationella system
Systemisk terapi undersöker hur problem uppstår i dessa system, ofta när kommunikationen blockeras eller relationer blir dysfunktionella. Terapins övergripande mål är att både individen och familjen ska öka sin medvetenhet om och förståelse för sina relationsmönster.
Terapins mål och förändring
Under terapins gång kan man prova nya sätt att kommunicera, förändra sitt samspel och hitta sätt att anpassa sig efter nya livsfaser eller förändringar. Terapin hjälper också till att upptäcka och använda de resurser som finns inom systemet. Förändring betraktas som en process både på individnivå och på systems nivå, där familjen eller gruppen kan förändra sina positioner och beteenden i förhållande till varandra.
Terapeutens roll och metod
Systemisk terapi genomförs ofta i grupp, exempelvis med par eller hela familjer. Psykoterapeuten och klienterna beslutar tillsammans vilka som ska inkluderas i terapin, beroende på de specifika behov och mål som definieras i början av processen. Upplägget kan justeras under terapins gång om nya frågor eller behov uppstår. Det förekommer även att systemisk terapi bedrivs individuellt, där arbetet kan inkludera viktiga personer som inte är fysiskt närvarande.
Hur terapin fungerar
Samtalet är det primära verktyget i systemisk terapi, men interaktiva övningar kan också användas för att ge klienterna möjlighet att praktisera nya sätt att kommunicera och interagera med varandra. Den terapeutiska processen kan även omfatta hemuppgifter som stödjer förändringsarbetet.