våra tjänster

Vad erbjuder vi?

Många individer, par och familjer hamnar någon gång i livet i svåra situationer som orsakar oro, ledsamhet, konflikter eller psykiskt lidande. När tidigare sätt att hantera livet inte längre fungerar kan det skapa frustration och kännas överväldigande.

Livsförändringar som att få barn, bli tonårsförälder eller gå i pension kan rubba balansen och väcka oväntade reaktioner. Utmaningar som skilsmässa, förluster eller andra uppbrott kan vara svåra att hantera ensam.

På HELA psykoterapimottagning erbjuder vi stöd och behandling för dessa och liknande svårigheter. Vår metod bygger på systemteori, anknytningsteori, utvecklings- och inlärningspsykologi samt teorier om kris, sorg och socialt arbete.

INDIVIDUALTERAPI

I individualterapi får klienten samtala enskilt med psykoterapeuten. Tillsammans undersöker de klientens behov och problem för att sätta upp mål för terapin. Den systemiska terapin fokuserar på de relationer som individen ingår i – hur dessa kan bidra till svårigheter men också skapa möjligheter till förändring och välmående. Trots att systemisk terapi ofta involverar flera personer, kan den användas även i enskild terapi med gott resultat.

Livet kan innebära kriser och förluster som leder till sorg och förändring. Det kan vara en separation, förlusten av en närstående eller andra livsomställningar. Psykoterapeuten ger stöd genom att utforska hur krisen påverkar individen och dess omgivning, samt hur kommunikationen och relationerna hanteras i det svåra.
Familjerekonstruktion är en form av individualterapi i grupp där klienten utforskar sin egen bakgrund och relationer med stöd av en psykoterapeut och en grupp på 4–5 personer. Genom att använda släktträd (genogram) och reflektioner från gruppen kan klienten förstå sina relationer på ett djupare plan. Metoden kan användas både som enskild intervention och som en del av en längre terapi.

PARTERAPI

Parterapi syftar till att förbättra samspelet och kommunikationen i en parrelation. Tillsammans med psykoterapeuten kartlägger paret sina utmaningar och resurser, samt undersöker hur deras samspel och anknytningsmönster påverkar relationen. Terapin ger en trygg plats för båda parter att utforska sina behov och känslor, oavsett om målet är att stärka relationen eller att hantera en separation på ett konstruktivt sätt.

FAMILJETERAPI

I familjeterapi deltar flera familjemedlemmar för att förstå och hantera de problem som påverkar familjesystemet. Psykoterapeuten och klienterna avgör tillsammans vilka personer som ska inkluderas, vilket kan vara föräldrar, barn eller andra viktiga personer i familjen. Terapin kan handla om allt från barns beteende och skolsvårigheter till konflikter mellan familjemedlemmar eller svåra livssituationer som påverkar hela familjen.

Föräldrarådgivning ger stöd och vägledning i föräldrarollen, antingen utifrån oro för barnets beteende och utveckling eller utifrån egna tankar och känslor kring föräldraskapet. Målet är att stärka föräldraförmågan, minska konflikter och skapa ett mer positivt samspel mellan barn och föräldrar. Vid behov kan rådgivningen övergå i familjeterapi.

UTBILDNING

Psykoterapeuterna på HELA psykoterapi erbjuder föreläsningar och utbildningar inom områden som utvecklingspsykologi, föräldrablivande, anknytning och systemisk terapi. De behandlar även teman kring barn med sjukdom eller utvecklingsavvikelser. Utbildningarna riktar sig till universitet och högskolor samt olika yrkesgrupper, exempelvis inom förskola, skola och socialtjänst, och anpassas efter behov och intresse.

Familjerekonstruktion har varit en central del av psykoterapeutexamen med familjeinriktning sedan legitimationen infördes i Sverige i slutet av 1980-talet. Metoden används med fördel inom par- och familjeterapi, antingen som en fristående intervention eller som en del av en längre terapeutisk process. Familjerekonstruktion genomförs i längre sessioner än traditionell individual- eller familjeterapi och kan bidra till en djupare terapeutisk förståelse.

För en mer ingående beskrivning av metoden, se Björn Holmbergs artikel:
”Familjerekonstruktion – Konsten, hantverket och evidensdiskursen”

Björn Holmberg, Årets Familjeterapeut 2016, har stor erfarenhet av familjerekonstruktion och tillämpar metoden i flera olika sammanhang, exempelvis med par, föräldrar och tonårsbarn, vuxna syskonskaror samt inom större organisationer.